Συνταγές μαγειρικής από το δεύτερο βιβλίο

"Ο Τρύγος στην Ιδαία- Ο μύθος του Διόνυσου και της Αριάδνης "

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Συνταγές με ντολμαδάκια υπάρχουν αμέτρητες στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό έψαξα για μια πιο σπιτική και ιδιαίτερη συνταγή από την φίλη μου Ελένη Παπάλα, προικισμένη με πολλά χαρίσματα, ένα από τα οποία είναι η μαγειρική. Εδώ συνδυάζονται και δένουν υπέροχα, δύο από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά : Γεμιστά λαχανικά από τον κήπο μας, και ντολμαδάκια.

Υλικά

  • φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 2-3  κολοκύθια
  • 5-6 ντομάτες
  • 2-3 μελιτζάνες
  • 8-9 πιπεριές (πράσινες & Φλωρίνης)
  • 2 αγκινάρες
  • 2 πατάτες
  • το υλικό από το εσωτερικό των λαχανικών
  • 1 κιλό ρύζι (Καρολίνα)
  • 2-3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • μάραθο κατα βούληση (δίνει μια νότα από την εξοχή της Κρήτης)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμό από 2+2 λεμόνια
  • λάδι

Εκτέλεση

Λαδώνουμε με το πινέλο μας μία μεγάλη γάστρα.

Γεμίζουμε όλο τον πάτο με ντολμαδάκια από αμπελόφυλλα*.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο των λαχανικών (με κουτάλι ή με το ειδικό εργαλείο) σε ένα μπολ και τα τρίβουμε. Προσθέτουμε τις καρδιές από τις αγκινάρες περασμένες και αυτές από τον τρίφτη. Το εσωτερικό από τις πατάτες το κρατάμε ξεχωριστά.

Ανακατεύουμε το ρύζι με το περιεχόμενο των λαχανικών, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον μάραθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι πιπέρι.

Ρίχνουμε μέσα στο ρύζι 2 λεμόνια και ένα ποτήρι λάδι (περίπου).

Γεμίζουμε όλα τα γεμιστά μας (όχι πολύ πάνω, για να μπορέσει να φουσκώσει το ρύζι και να μη σκάσουν · τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες τα κόβουμε στη μέση, τα γεμίζουμε, όχι μέχρι πάνω, και τα σκεπάζουμε με ντολμαδάκι).

Τέλος, όταν στήσουμε όλα τα γεμιστά στη γάστρα γεμίζουμε κάθε τρύπα και κάθε κενό με ντολμαδάκια και το εσωτερικό από τις πατάτες που κρατήσαμε στην αρχή.

Στο τέλος περιχύνουμε τη γάστρα μας με άλλα δύο στημένα λεμόνια και με λίγο λάδι και τη σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα ή με χαρτί αντικολλητικό.

Την κλείνουμε και ψήνουμε στους 200° κελσίου (αντιστάσεις και αέρας, μαζί) για τουλάχιστον μία ώρα.

*Διαδικασία για τα ντολμαδάκια (με την ίδια γέμιση)

Σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ, ρίχνουμε καυτό νερό στα αμπελόφυλλα μέχρι να σκεπαστούν όλα, τα αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου, και μετά τα στραγγίζουμε.

Παίρνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω (αφού έχουμε κόψει τα κοτσάνια τους) και βάζουμε μία κουταλιά του γλυκού γέμιση στη βάση του αμπελόφυλλου. Τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φύλλου (αριστερά και δεξιά), διπλώνουμε κατόπιν και τις άλλες πλευρές του αμπελόφυλλου μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι. Τυλίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα αμπελόφυλλα.

Copyright © 2025. Ασπασία Καγιαλάρη.