Συνταγές μαγειρικής από το πρώτο βιβλίο

Θα θέλατε κι εσείς να φτιάξετε καλτσουνάκια; Είναι πολύ εύκολο. Ακόμα πιο εύκολο με καλή παρέα! 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
(ΜΕ ΤΥΡΙ)

Υλικά για τη ζύμη: 

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο 

1 ποτηράκι τσικουδιά (ρακή) 

½ κουταλάκι αλάτι, νερό χλιαρό

Υλικά για την γέμιση:  

1/2 κιλό μυζήθρα, 1/2 κιλό ανθότυρο 

1/2 κιλό πολύ μαλακή φέτα, κατά προτίμηση κρητική 3 αυγά 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας το αλεύρι , το λάδι, την τσικουδιά και το αλάτι. Στο τέλος προσθέτουμε το χλιαρό νερό, όσο κρίνουμε ότι χρειάζεται. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για περίπου μισή ώρα. 

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ανθότυρο, τη μυζήθρα και τη μαλακή φέτα μαζί με τα αβγά. 

Τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το φύλο: Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριου πάχους, έτσι ώστε ούτε να καίγεται ούτε να μένει άψητο, και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια σε μέγεθος όσο ένα πιατάκι τού καφέ. 

Σε κάθε κομμάτι βάζουμε λίγη γέμιση, το διπλώνουμε, πατάμε καλά τις άκρες να κολλήσουν και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Τρώγονται σκέτα ή με μέλι. 

Αν θέλετε τα φτιάχνετε και με χόρτα με την ίδια ζύμη: 

ΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ 

Υλικά για τη γέμιση  

1 ½ κιλό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια 

4 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα 

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 

1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι 

Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και χόρτα που μαζέψατε σε μια βόλτα στην εξοχή!

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη όπως και στην προηγούμενη εκδοχή. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για περίπου μισή ώρα.  Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: ψιλοκόβουμε τα χόρτα μας, τα σοτάρουμε λίγο στο λάδι να μαραθούν πρώτα το κρεμμύδι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και στο τέλος το σπανάκι. Ανα κατεύουμε συνεχώς και στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.  

Αφήνουμε τη γέμιση να στραγγίξει καλά. Ο ζωμός που θα προ κύψει είναι εξαιρετικός και τον φυλάμε στο ψυγείο .σφραγισμένο για άλλες χρήσεις (μπορούμε να φτιάξουμε σούπες, ρύζι, μακαρόνια και κρεατικά).  

Ανοίγουμε το φύλλο μας όπως και πριν. Βάζουμε στη μια άκρη μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, προσέχοντας να έχει κρυώσει, και διπλώνουμε τη ζύμη στη μέση για να την κλείσουμε, σφραγίζοντας με ένα πιρούνι ολόγυρα για να μην ανοίξει το καλτσούνι μας.  Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τα καλτσούνια μας καλά και από τις δύο πλευρές .Βγάζοντάς τα από το τηγάνι, τα αποθέτουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε. 

Καλή σας όρεξη!

Copyright © 2025. Ασπασία Καγιαλάρη.