Συνταγές ζαχαροπλαστικής από το δεύτερο βιβλίο

Υλικά για 2 κιλά γλυκό

  •  1 κιλό σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα (λευκό, χωρίς κουκούτσια)
  •  750 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  4-5 φύλλα αρμπαρόριζα
  •  100 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 150 gr αμύγδαλα

Διαδικασία

  1. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ με νερό, τα αφήνουμε να μουλιάσουν στο ψυγείο και την επομένη τα αποφλοιώνουμε με το χέρι.
  2. Πλένουμε καλά τα σταφύλια και πετάμε τα κοτσάνια τους και τις σάπιες και χαλασμένες ρώγες.
  3. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε το γλυκό.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή με λεπτή πετσέτα (για να μπορεί να διαφεύγει ο ατμός) και αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες (εκτός ψυγείου).
  6. Αφαιρούμε το ύφασμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαζί με την αρμπαρόριζα.
  7. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή λίγο περισσότερο. Μόλις δούμε ότι το γλυκό αρχίσει να βγάζει πολλές και θαμπές φουσκάλες, είναι η στιγμή να ελέγξουμε το σιρόπι: ρίχνουμε λίγο σε ένα καθαρό, στεγνό άσπρο πιάτο. Θα πρέπει να μην απλωθεί πολύ και στην επιφάνεια του να γίνονται ζάρες όταν αρχίσει να κρυώνει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια.

Copyright © 2025. Ασπασία Καγιαλάρη.