Υλικά για 2 κιλά γλυκό
- 1 κιλό σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα (λευκό, χωρίς κουκούτσια)
- 750 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
- 150 gr αμύγδαλα
Διαδικασία
- Τοποθετούμε τα αμύγδαλα από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπολ με νερό, τα αφήνουμε να μουλιάσουν στο ψυγείο και την επομένη τα αποφλοιώνουμε με το χέρι.
- Πλένουμε καλά τα σταφύλια και πετάμε τα κοτσάνια τους και τις σάπιες και χαλασμένες ρώγες.
- Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε το γλυκό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή με λεπτή πετσέτα (για να μπορεί να διαφεύγει ο ατμός) και αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες (εκτός ψυγείου).
- Αφαιρούμε το ύφασμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαζί με την αρμπαρόριζα.
- Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή λίγο περισσότερο. Μόλις δούμε ότι το γλυκό αρχίσει να βγάζει πολλές και θαμπές φουσκάλες, είναι η στιγμή να ελέγξουμε το σιρόπι: ρίχνουμε λίγο σε ένα καθαρό, στεγνό άσπρο πιάτο. Θα πρέπει να μην απλωθεί πολύ και στην επιφάνεια του να γίνονται ζάρες όταν αρχίσει να κρυώνει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια.