台杉 (Daisugi)

Σίγουρα θα έχετε δει κάπου, αυτά τα μικρά δεντράκια σε μικρά γλαστράκια, που ενώ μοιάζουν σαν ψεύτικα, είναι πάρα μα πάρα πολύ πραγματικά! Είναι σα να βλέπετε μια μικρογραφία ενός δέντρου. Μάλιστα, κάποια από αυτά, είναι πολύ μεγάλα σε ηλικία. Ναι, καλά καταλάβατε! Μιλάω για τα δέντρα bonsai. To kanji αυτό: 盆栽 σημαίνει, “δέντρο σε δοχείο”

Μπονσάι, με το όνομα “Kenshin Tōge”. Το δέντρο αυτό, είναι περίπου 800 ετών! Λέγεται “πουρνάρι” και παρουσιάστηκε από τον Kenshin Uesugi στο Masakage Nagao.

Ξέρατε ότι: Η προσφορά ενός bonsai σε ένα φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο, συμβολίζει την ευτυχία, την φιλία και την μεγάλη διάρκεια ζωής;

Η φιλοσοφία πίσω από την τεχνική δημιουργίας των Bonsai, είναι το προσεκτικό κλάδεμά τους, ώστε να δώσουν το επιθυμητό σχήμα και ταυτόχρονα, ο περιορισμός του ριζώματος, ούτως ώστε το δεντράκι να μην αναπτύσσεται σε ύψος. Και ενώ η τεχνική αυτή υπήρχε στην Ιαπωνία από τον 6ο αιώνα μΧ, έπρεπε να περάσουν οκτώ ακόμα αιώνες, για να σκεφτούν, ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παρόμοιο και με τα μεγάλα δέντρα.

Η ανάγκες για ξυλεία ήταν ανέκαθεν αυξημένες, καθώς σπίτια και Ναοί χτίζονταν από ξύλο. Όταν στην Ιαπωνία, τα ξύλινα σπίτια, όπου γινόταν η τελετή του τσαγιού, έγιναν πολύ της μόδας, η ανοικοδόμιση σε όλες τις περιοχές γύρω από το Κιότο, αυξήθηκε. Και για να χτιστούν τα σπίτια αυτά, χρειάζονταν ξυλεία από δέντρα με λεπτό και ίσιο κορμό.

Φυσικά, δεν ήταν εύκολο να βρεθούν τόσα πολλά μικρά δεντράκια στην περιοχή, και με αυτά τα χαρακτηριστικά, σκέφτηκαν αυτήν την τεχνική: “προσεκτικό κλάδεμα των δέντρων, ώστε να αναπτύσσονται μόνο τα κλαδιά που κοιτάζουν προς τα πάνω”. Έτσι πάνω σε κάθε μεγάλο κορμό δέντρου, μπορούσε να αναπτυχθεί ένα “δάσος” από κλαδιά ίσια και κομψά σαν μικρά δεντράκια!

Η Ιαπωνική γραφή Kanji, προέρχεται από το ιδεογραφικό σύστημα γραφής της αρχαίας Κίνας, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ιαπωνικές λέξεις με κινεζικούς χαρακτήρες.

Και επειδή τα δέντρα της περιοχής αυτής ήταν Κέδροι, η τεχνική ονομάστηκε “Πλατφόρμα Κέδρου”. Αυτό σημαίνει το kanji 台杉 που διαβάζεται: Daisugi. Αυτό είναι ένα πολύ εύκολο kanji ! Θέλετε να προσπαθήσετε να το φτιάξετε; Πάρτε μαύρο μαρκαδόρο και χαρτί και δείτε πόσο ωραίο είναι να γράφεται τα Κινέζικα ιδεογράμματα (είναι το χόμπι μου τελευταία).

Να λοιπόν, που θα μπορούσαμε συνεχώς να κόβουμε ξύλα, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να κόβουμε τα δέντρα! Μάλιστα, ο χρόνος που χρειάζεται να μεγαλώσει ένα κλαδί, είναι μικρότερος από αυτόν που χρειάζεται να μεγαλώσει ένα δέντρο…

Παρόμοιες με αυτήν την τεχνική κλαδέματος, έχουν χρησιμοποιηθεί παντού σε όλον τον κόσμο. Αλλά αυτό είναι θέμα για ένα άλλο post…

Σχετικά με τον/την Συγγραφέα

Ασπασία Καγιαλάρη

"Δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες για όλους, όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όχι στους πολέμους... Προσφορά, θεραπεία κι ανακούφιση, στον συν-Άνθρωπο".

Η Ανθρωπότητα, είναι μια ολότητα, και ευημερεί μόνο σε κατάσταση υγιούς ισορροπίας. Το όραμά μου για μια τέτοια εξισορρόπιση, εκφράζεται μέσα από έργο μου.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2024. Ασπασία Καγιαλάρη.